fbpx
Miten valita aurinkolasit?

Miten valita aurinkolasit?

30/09/2019

Aurinkolasien valinta, mikäs siinä, parhaimman näköiset ja siisteimmät lasit kasvoille ja menoksi! Vai etkö löydä koskaan kasvoillesi sopivia laseja? Tai ehkä et ole varma siitä, mitkä lasit sinulle sopivat. Kerromme muutaman pro-tipsin, joilla selviät aurinkolasikaupoilla alkuun.

Sopivat aurinkolasit tuntuvat miellyttäviltä kasvoilla. Ne eivät purista mistään, ja toisaalta pysyvät kasvoilla valitussa käyttötarkoituksessa. Esimerkiksi juoksuharrastusta ja autoilua palvelevat parhaiten erityyliset aurinkolasit. Siinä missä juoksussa lasien tulee pysyä hikoilevilla kasvoilla kiinni ja ilman pitää virrata linssin pinnalla huurtumisen estämiseksi, autoilussa kannattaa huomioida helppo havainnointi myös sivuille, jolloin paksut aisat eivät estä näkemistä. Talvella metallikehys saattaa tuntua hieman kylmältä ulkona, mutta toimii autoilussa loistavasti.

aurinkolasien valinta metallijpg

Sopiva kehys

Sopivat aurinkolasit suojaavat auringolta hyvin. Aurinko voi häikäistä monesta eri kulmasta, huolella valittu malli estää häikäisyn myös sivulta, ylhäältä ja takaviistosta. Linssin koon lisäksi häikäisysuojaan vaikuttaa lasien kaarevuus ja aisan paksuus.

Oikean koon saat valittua, kun aurinkolasit pysyvät kasvoilla hyvin: eivät valu helposti tai toisaalta purista ohimoilta. Poskipäihin nojaava kehys ei tunnu pidemmän päälle mukavalta, ja naisten kannattaa kiinnittää huomionsa myös siihen, etteivät ripset ota linssin sisäpintaan kiinni. Useimpia malleja voidaan onneksi hieman hienosäätää myymälässä. Aisan päitä voi mallikohtaisesti taivuttaa ja nenäosaa säätää.

aurinkolasien valinta sivusuojajpg

Erilaisissa harrastuksissa odotetaan aurinkolaseilta erilaista suojaa. Pitkänä päivänä kirkkaissa valo-olosuhteissa kannattaa huolehtia hyvästä sivusuojasta.

Linssin valinta

UV-suojauksen lisäksi on tärkeää, että linssi on optisesti laadukas. Mistä sitten tunnistaa laadukkaan linssin? Se on näkymältään kirkas ja tarkka, minkä johdosta sitä on myös miellyttävä käyttää. Silmien suojaamisen lisäksi aurinkolasilinssin tarkoitus on auttaa näkemään kirkkaassa valossa paremmin, ei sumentaa näkymää.

Linssin pohjaväri kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan kuitenkin myös omat mieltymykset huomioiden. Harmaat ja vihreät linssit toistavat värit vääristämättä niitä, ja soveltuvat usein kirkkaisiin valo-olosuhteisiin. Ruskea linssi parantaa kontrastia, ja se soveltuu hyvin autoiluun sekä maastossa liikkumiseen. Punainen linssi antaa myös hyvin kontrastia maastossa sekä lumella, mutta varsinkin kirkkailla keväthangilla täytyy huolehtia, että punaisessa linssissä on tarpeeksi häikäisyä ehkäiseviä ominaisuuksia, kuten peilipinta, jolloin silmät saavat tarpeeksi suojaa eivätkä väsy.

Linsseillä on värin lisäksi myös muita erilaisia ominaisuuksia, kuten UV-valossa tummuminen, huurtumisen esto -pinnoite, polarisoiva ominaisuus sekä erilaiset peilipinnat. Myös eri linssimateriaaleilla, esimerkiksi polykarbonaatti, lasi ja trivex, on omat ominaisuutensa painon, kestävyyden sekä optiikan suhteen. Silmälasien käyttäjille omat voimakkuudet saattavat olla olennaiset, tai vähintäänkin miellyttävät, joten niitä kannattaa harkita myös aurinkolaseissa.

Vinkkien vinkki kätkeytyy kuitenkin optikkoliikkeiden kivijalkoihin. Siellä saat valittua oikeat aurinkolasit ammattilaisten avustuksella varmasti!

Aiheeseen liittyen:

Aurinkolasit vesille
Näin juoksija valitsee aurinkolasit
Kaarevat aurinkolasit omilla voimakkuuksilla

Kategoriat: Optiikka
Avainsanat: aurinkolasit valintaopas

1 Comment

  1. 24/03/2022

    […] Lue lisää aurinkolasien valinnasta täältä. […]

Comments are closed.