fbpx
Urheiluaurinkolasit omilla voimakkuuksilla

Urheiluaurinkolasit omilla voimakkuuksilla

09/03/2022

Silmälasien käyttäjille omat voimakkuudet on merkittävä ominaisuus myös aurinkolaseissa. Nykyisin urheilijan ei tarvitse valita tarkan näkemisen ja häikäisysuojan väliltä, vaan molemmat voi saada samassa paketissa.

Erityisesti harrastettaessa ja vauhdin kasvaessa tarkka näkeminen ja ympäristön hahmottaminen on turvallisuuden kannalta tärkeää. Moniteholinssit puolestaan takaavat, että näet myös auton mittariston aurinkoisella säällä tai voit pysähtyä tutkimaan reittiä kartasta kesken fillarilenkin. Ilman vekslaamista silmälasien ja aurinkolasien välillä!

Olemme Bollélla sporttisen elämäntavan puolestapuhujia, ja tiedämme, mitä ominaisuuksia vaaditaan aurinkolaseilta urheilussa. Bollén laaja linssivalikoima on saatavilla myös omilla voimakkuuksilla, jolloin voit valita suosikkilinssisi ominaisuudet myös aurinkolaseihin voimakkuuksilla.

11/03/2021 European Tour 2021, Commercial Bank Qatar Masters, Education City GC, Doha, Qatar. Maximilian Kieffer of Germany with Bolle sunglasses during the first round.

Myös kaarevat aurinkolasit saa omilla voimakkuuksilla

Sporttilaseille ominaista on usein kaareva muotoilu, jotta aurinkolasit suojaavat hyvin mistä tahansa suunnasta häikäisevältä valolta sekä myös viimalta, oksilta ja hyönteisiltä. Usein törmäämme olettamukseen, ettei kaarevia aurinkolasikehyksiä voida valmistaa omilla voimakkuuksilla. Bollén B-thin -teknologian ansiosta kaarevan mallin linssittäminen suuremmillakin voimakkuuksilla on mahdollista! Ennen tilaamista on tärkeää ymmärtää, millaisia ominaisuuksia kaarevilta linsseiltä voimakkuuksilla voi vaatia.

Kun valitset aurinkolaseja pyöräilyyn, muista huomioida ajoasento. Matalassa ajoasennossa katsot enemmän linssin yläreunan läpi.

Bollén oma B-thin -teknologia

Linssien valmistuksessa otetaan huomioon käyttäjän voimakkuudet, valitun aurinkolasikehysmallin mitat ja muodot sekä istuvuus kasvoilla. Nämä tekijät huomioiden valmistetaan käyttäjän silmille mittatilaustyönä aurinkolasit voimakkuuksilla.

Kun voimakkuudet ylittävät perinteisen digitaalisen hionnan voimakkuusrajat, Bollén patentoitu algoritmi laskee linsseille uudet voimakkuudet. Näin taataan paras mahdollinen näkeminen ilman pahoja vääristymiä sivuilla.

Jos voimakkuudet ovat keskisuuret tai suuret, käytetään teknologiaa, jossa lasketaan uudet voimakkuudet optiselle alueelle sekä siirtymäalueelle erikseen. Siirtymäalueen (kuvassa: transition zone) voimakkuus on pienempi kuin optisen alueen, mutta tällä ei ole olennaista merkitystä näkemisen kannalta, sillä alue on linssin reunassa. Tärkeää on, että lasien käyttäjä voi kuitenkin havainnoida sivulla tapahtuvan liikkeen.

Tarkka näkeminen tapahtuu optisella alueella (kuvassa: optical zone). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjän tulee kääntää päätään katsoessaan sivuille.

B-thin -teknologialla saadaan valmistettua reunoilta ohuempi linssi, jolloin kaareva kehys on mahdollista linssittää ja lopputuloksesta tulee miellyttävämpi käyttää.

Markkinoiden laajimmat valmistusrajat kaareviin aurinkolaseihin

Bollén voimakkuusrajat ovat aurinkolasimarkkinoiden laajimmat sekä yksitehoissa että monitehoissa: +6:sta -8:aan (cyl -4).

Nämä voimakkuusrajat palvelevat 99 prosenttia silmälasien käyttäjistä, todennäköisesti siis sinunkin voimakkuuksilla saa lajiisi sopivan mallin!

Italian Andrea Pavan European Tourilla 2021, kuva: golfsupport.nl

Huomioi käyttötarkoitus valitessasi laseja

Urheiluaurinkolasien linssit eroavat yleisimmistä silmälasimalleista kaarevuudellaan. Kaareviin linsseihin tottuminen voi kestää muutaman viikon. Tottumisen kesto on hyvin yksilöllistä, ja opettelujakso on normaali käytäntö myös uusien silmälasien kanssa, varsinkin siirryttäessä uuteen linssityyppiin tai vaikka ensimmäisiin monitehoihin. Totuttelujakson aikana aivot mukautuvat näkemään uudella tavalla.

Saimme mielenkiintoisen palautteen eräältä optikolta hänen hankittuaan ensimmäiset Bollé-aurinkolasit voimakkuuksilla ja golf-linssillä. Ensimmäiset kerrat kentällä uudet lasit kasvoilla olivat kuulemma haastavia:

”Melkein alkoi jo nolottaa, kun tuntui ettei osu edes palloon! Mutta optikkona tiesin aivojeni vaativan totuttelua. Muutaman harjoittelukerran jälkeen se sitten vaan naksahti paikoilleen. Nyt en näe kentällä enää mitään ilman lasejani!”

Aurinkolasilinsseihin kannattaa satsata siinä missä hyviin juoksukenkiinkin. Optikkoliikkeet auttavat kartoittamaan sopivat vaihtoehdot juuri sinun lajiisi. Onkin tärkeää, että kerrot optikolle missä lajissa tai olosuhteissa aiot aurinkolaseja erityisesti käyttää. Linssityyppi, sen sävy sekä kehysmalli valitaan käytön mukaan. Esimerkiksi golfissa ja pyöräillessä linssiltä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia.

Isot pleksit on myös mahdollista linssittää voimakkuus-inserteillä.

Olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että täydellinen lyönti golfkentällä, polun muotojen hahmottaminen maastopyörän selästä tai kartan lukeminen paahteisella aukealla ei saa jäädä näkemisestä kiinni.

Hinta

Bollén lasien suositushinnat ovat 543 – 1 196 euroa. Hintaan vaikuttaa valitun kehysmallin lisäksi linssin tyyppi ja halutut lisäominaisuudet.

Esimerkiksi monitehot ovat yksitehoja arvokkaampia. Linssiin valittavat lisäominaisuudet, kuten polarisoiva- tai tummuva ominaisuus, takapinnan heijastuksen esto tai peilipinta, vaikuttavat hintaan. Itse voimakkuudella ei ole hinnan kannalta merkitystä, vaan -1,5 voimakkuus maksaa saman verran kuin -7 voimakkuus.

Optikkosi auttaa sinua eteenpäin! Katso Bollé aurinkolasien jälleenmyyjät täältä.

Lue lisää aurinkolasien valinnasta täältä.

Kategoriat: Optiikka
Avainsanat: aurinkolasit voimakkuuksilla