fbpx
Aurinkolasit vesille

Aurinkolasit vesille

18/10/2018

Antoisa kalastusreissu, aurinkoinen päivä rannalla tai kesälomapurjehdus hienolla säällä ovat varmasti meistä monen unelmakesäpäiviä ja edessä pian! Silmien suojaaminen vesillä on erityisen tärkeää veden pinnan voimakkaiden heijasteiden vuoksi. Hyvä suoja rentouttaa silmää pitkänä päivänä vesillä ja auttaa näkemään paremmin.

Ehkä tärkein ominaisuus vesillä liikuttaessa on linssin polarisointi. Polarisoiva linssi poistaa heijasteita veden pinnalta, ja näkeminen helpottuu. Polarisoivan ominaisuuden ansiota voit nähdä myös veden pinnan alle. Kalastaessa näet veden alla lymyilevän kalan, veneillessä erotat rantakivikon riskit ja kesäpäivänä laiturilla maatessa kuluu rennosti vedenalaista maailmaa tutkiskellen.

Oheisessa kuvassa vasemmalla on ranta kuvattu ilman aurinkolasilinssiä ja oikealla sama kohta kuvattu polarisoivan linssin läpi. Ero on silmin nähtävä ja kuvaa hyvin polarisoivan ominaisuuden merkitystä vesillä.

 

polarisoiva linssi 2jpg

Kuvasimme uintireissulla Hämeenlinnan Ahvenistonjärven pintaa toukokuussa. Kuva otettu puhelimen kameralla. Eron selkeys yllätti meidätkin.

Erinomainen lisäominaisuus linssille on vettä, rasvaa ja likaa hylkivä pinta. Kaikissa Bollén polarisoivissa linsseissä on tämä ominaisuus (oleo/hydrophobic), jonka ansiosta vesillä liikuttaessa pisarat eivät jää näkökenttään häiritsemään. Myös kehysmateriaalilla on väliä. Metallinen malli painuu tippuessaan nopeammin pohjaan kuin muovinen kehys. Kaareva muotoilu tai leveämmät aisat takaavat, ettei aurinko pääse häikäisemään sivuilta.

Erityisesti meriolosuhteissa liikuttaessa on hyvä huomioida, että lasit kaipaavat päivän päätteeksi huuhtelun vedellä. Meren ja ilmaston pienikin suolapitoisuus voi aiheuttaa sekä linssien että kehyksen pintojen nopeamman kulumisen. Oikein huoltamalla lasit palvelevat pidempään.

Kategoriat:
Avainsanat: aurinkolasit polarisoiva linssi vesille