fbpx
Näin juoksija valitsee aurinkolasit

Näin juoksija valitsee aurinkolasit

10/04/2019

Juoksua harrastavat satsaavat varmasti hyviin jalkineisiin sekä mukaviin ja säähän soveltuviin juoksuvaatteisiin. Entäpä aurinkolaseihin? Kukaan tuskin kieltää, että askelluksen kannalta on tärkeää nähdä hyvin myös auringon häikäisemällä tiellä tai varjoisella polulla, mutta kun… lasit pomppii kasvoilla, hikoillessa ne valuu kasvoilta ja asentoa pitää korjata, linssitkin menee huuruun. Tuttuja ongelmia, jotka tosin kaikki ovat ratkaistavissa. Kokosimme vinkit juoksulasien valintaan.

Kevyt ja tukeva kehys tuntuu huomaamattomalta

Oikea malli löytyy tietenkin testaamalla. Aurinkolasit istuvat hyvin silloin, kun ne eivät paina tai purista mistään ja ne suojaavat silmät kunnolla eivätkä jää kasvoista ulos niin, että aurinko pääsee häikäisemään ylhäältä. Kaarevat mallit estävät myös sivusta päin häikäisevän valon ja tarjoavat laajan näkökulman ympäristöön. Laseja valitessa ota treeneissä mahdollisesti käyttämäsi juoksupäähine mukaan ja testaa lasit niidenkin kanssa. Pari juoksuaskeltakin kannattaa kokeilla (okei, älä juokse ulos kaupasta), jotta näkee miten lasit pysyy kasvoilla liikkeessä. Erityispiirre hyvälle juoksulasille on keveys – kehys tuntuu lähes huomaamattomalta kasvoilla.

cebe strack sensor linssilljpg

Hyvä juoksulasi pysyy kasvoilla hikoillessa, suojaa myös sivuilta ja parantaa näkemistä. Cébé S’track M Sensor-kontrastilinssillä.

Hikoilu asettaa omat vaatimuksensa laseille

Paremmissa malleissa on säädettävä nenätalla, jolloin kehyksen saa istumaan juuri omille kasvoille täydellisesti. Nenätalloissa ja aisanpäissä käytettävät kumiset tai silikoniset aisanpäät takaavat, että lasit tarrautuvat kasvoille myös hikoillessa eivätkä valu kasvoilta. Hikoilu asettaa omat haasteensa myös linssille, joka saattaa huurtua. Laadukkaissa linsseissä on huurtumisen esto -pinnoite, mutta jos lasit istuvat liian tiiviisti kasvoille, saattaa linssi silti huurtua. Kiinnitä mallin valinnassa huomiota myös ilman kiertoon linssien sisäpinnalla huurtumisen ehkäisemiseksi. Ääritilanteissa linssi saattaa huurtua, vaikka ominaisuudet olisikin valittu huurtumattomuutta ajatellen. Hikisiin ja pitkiin suorituksiin suosittelemme huurtumisen esto -suihkeita, jotka pitävät linssin varmasti auki.

 

Linssin tarkoituksena on suojata silmiä, mutta myös parantaa näkemistä

Myös linssin muilla ominaisuuksilla on merkitystä. Polykarbonaatti ja trivex ovat optisesti laadukkaita ja kevyitä sekä kestäviä linssimateriaaleja. Linssin pohjaväri kannattaa valita juoksuympäristön mukaan kuitenkin myös omat mieltymykset huomioiden. Harmaat ja vihreät linssit toistavat värit vääristämättä niitä, ja soveltuvat usein kirkkaisiin valo-olosuhteisiin. Ruskea ja punainen linssi parantaa kontrastia, ja ne soveltuvat hyvin maastossa liikkumiseen. Kontrastia parantava linssi korostaa kiviä, kantoja ja kuoppia, jolloin näet paremmin minne astut. Vaaleanpunainen ja keltainen linssi antaa hyvin kontrastia varjoisassa metsässä ja toimii myös hämärällä. Juoksulaseissa on usein tarjolla vaihtolinssimalleja, jolloin voi valita kullekin säälle parhaiten sopivan vaihtoehdon treeni kerrallaan. Oma lukunsa on tummuvat linssit, joiden ideana on, että pärjäät yhdellä ja samalla linssillä säästä tai juoksuympäristöstä huolimatta.

cebe juoksulasitjpg

Juoksulenkin jälkeen laseissa on hikeä ja pölyä, joten ne kannattaa huuhdella runsaalla vedellä. Hyvä huolto takaa pitkän käyttöiän!

Esittelemme uuden kontrastilinssin Cébéltä, tutustu Sensor-linssivalikoimaan. Sensor on täydellinen linssivalinta juoksijoille!

Cébé juoksulasien jälleenmyyjät.

Kategoriat:
Avainsanat: aurinkolasit juoksu valintaopas