fbpx
Kaarevat aurinkolasit omilla voimakkuuksilla

Kaarevat aurinkolasit omilla voimakkuuksilla

18/03/2024

Silmälasien käyttäjille omat voimakkuudet on merkittävä ominaisuus myös aurinkolaseissa. Aktiivisen liikkujan ei tarvitse valita tarkan näkemisen ja lajiin suunniteltujen aurinkolasien väliltä, vaan molemmat saa samassa paketissa.

Neonsunin optometristi Arja Karjalainen kuvaa tilanteita, joissa aurinkolasit voimakkuuksilla tuo lisäarvoa harrastamiseen. Erityisesti voimakkuuksista on hyötyä lajeissa, joissa tarkka näkeminen ja ympäristön hahmottaminen on suorituksen tai turvallisuuden kannalta tärkeää.

”Täydellinen lyönti golfkentällä, polun muotojen hahmottaminen maastopyörän selästä tai kartan lukeminen metsäaukealla ei saa jäädä näkemisestä kiinni.”

Neonsunin optometristi Arja Karjalainen tietää, mitä ominaisuuksia aktiivinen liikkuja aurinkolaseiltaan kaipaa.

Markkinoiden laajimmat voimakkuusrajat kaareviin aurinkolaseihin

Sporttilasit ovat usein kaarevia, jotta ne suojaavat hyvin mistä tahansa suunnasta häikäisevältä valolta sekä viimalta, oksilta ja hyönteisiltä. ”Usein törmäämme olettamukseen, ettei kaarevia aurinkolaseja voida valmistaa omilla voimakkuuksilla. Vaan kyllä se onnistuu.”


Bollén oman teknologian ansiosta kaarevan mallin linssittäminen suuremmillakin voimakkuuksilla on mahdollista. Algoritmi laskee linsseille uudet voimakkuudet. Näin taataan paras mahdollinen näkeminen linssin keskialueella. Sivuille ei tule isoja vääristymiä, vaan lasien käyttäjä voi havainnoida myös sivulla tapahtuvan liikkeen.


Bollén voimakkuusrajat ovat aurinkolasimarkkinoiden laajimmat kaareviin kehyksiin: +6 ja -8. ”Nämä voimakkuusrajat palvelevat valtaosaa silmälasien käyttäjistä, todennäköisesti siis sinunkin voimakkuuksillasi onnistuu”. Karjalainen muistuttaa, että Bollé valmistaa linssinsä myös monitehoina, jolloin näet auton mittariston tai voit pysähtyä tutkimaan reittiä kartasta kesken fillarilenkin. ”Ja ilman vekslaamista silmälasien ja aurinkolasien välillä.”

Myös isot pleksilinssiset mallit on mahdollista valmistaa omilla voimakkuuksilla. Tällöin voimakkuudet tehdään linssi-inserttiin. Kuvassa Bollén malli Lightshifter.

Uskollinen asiakas suosittelee

Ossi Sandellilla on kasvoillaan kolmannet Bollén aurinkolasit voimakkuuksilla. Sandell kertoo käyttävänsä laseja läpi vuoden. “Golfatessa on loistava juttu, että linssit ovat tummuvat, sillä sää voi vaihdella päivän aikana paljonkin. Autoillessa ja veneillessä käytän toisia laseja, jotka ovat polarisoivat. Toimivat myös kirkkaimmilla keväthangilla hyvin.”

Kolmet Bollét hankkinut Ossi Sandell jakaa aurinkolasein käyttökokemuksensa

Huomioi käyttötarkoitus valitessasi laseja

Optikkoliikkeet auttavat kartoittamaan sopivat vaihtoehdot juuri sinun lajiisi.

Esimerkiksi kalastaja valitsee polarisoivan linssin, ja näkee sen avulla kirkkaissa vesissä paremmin pinnan alle. Pyöräilyyn valitaan isompi pleksi-tyyppinen linssi, joka ohjaa viimaa pois silmistä. ”Golfiin viheriön muotoja korostava linssi ja tasoituskin putoaa varmasti”, Karjalainen naurahtaa.

Onkin tärkeää, että kerrot optikolle, missä lajissa tai olosuhteissa aiot aurinkolaseja erityisesti käyttää. Linssityyppi, sävy sekä malli valitaan sen mukaan. ”Esimerkiksi pyöräilyssä ajoasento vaikuttaa siihen, mistä kohtaa linssiä katsotaan läpi.”

Bollén aurinkolasien suositushinnat omilla voimakkuuksilla ovat 543 – 1 196 euroa. Hintaan vaikuttaa valitun kehysmallin lisäksi linssin tyyppi ja halutut lisäominaisuudet.

Katso Bollé aurinkolasien jälleenmyyjät täältä.

Lue tarkemmin teknologiasta täältä.

Tutustu Bollé -laseihin tarkemmin täältä.

Kategoriat: Optiikka
Avainsanat: aurinkolasit voimakkuuksilla