fbpx
Laskettelusuksen valinta

Laskettelusuksen valinta

01/01/2020

Ostetaan laskettelumonot kokoa 42 ja sukset pituutta noin 160 cm, ja eikun itsepalvelukassan kautta kohti lähintä rinnettä! Sitten onkin pakko istua kaakaolla koko päivä sillä välin, kun muut laskevat hymyssä suin. Kun oma suksi ei luista, on kaksi vasenta jalkaa ja penkka kutsuu kerta toisensa jälkeen.. Mikä meni vikaan?

 

Laskettelusuksen valintaan vaikuttaa muukin kuin laskijan pituus

Oikeiden välineiden valinta on laskettelukokemuksen kannalta ratkaisevaa. Miten siis valita juuri itselle sopivat sukset? Oikea koko on vain yksi tekijä sopivan välineen valinnassa. Suksen valintaan vaikuttaa laskijan pituuden lisäksi myös paino, taitotaso sekä käyttötarkoitus ja olosuhteet.

Suksen pituus määräytyy laskijan pituuden ja taitotason mukaan. Lyhimmillään sukset ovat laskijan leuan tasolla, ja pisimmillään jopa laskijaa itseään pidemmät, taitotasosta sekä lajista ja tyylistä riippuen. Aloittelijan kannattaa valita lyhyemmät sukset, sillä niitä on yleensä helpompi hallita. Mutta aloittelijakaan ei laske hyvin kisasuksilla, olivatpa ne kuinka lyhyet tahansa.  Aloittelijan kannattaa valita omalle taitotasolle suunnitellut sukset. Tarjolla on erilaisia suksiteknologioita, jotka helpottavat suksen käännökseen viemistä (early rise rocker) tai antavat anteeksi laskuasennon virheitä (Elan groove). Laskeminen tuntuu mukavammalta ja kehitystäkin tapahtuu helpommin, kun

Pidemmät sukset toimivat, jos olet kokenut laskija ja taidat tekniikat. Tällöin sukselta haetaan myös vakautta ja vauhtikestävyyttä, eli kiinnitetään huomiota suksen rakenteeseen ja selvitetään mistä materiaaleista sukset on valmistettu ja millaista teknologiaa ne tarjoavat. Aktiivisen harrastajan sukset ovat jäykempiä kuin aloittelijan sukset. Tällöin suksea on vaikeampi hallita, mutta se kestää vauhtia paremmin.

Käyttötarkoitus

Suksen valintaan vaikuttaa myös käyttötarkoitus. Lasketko hoidetussa rinteessä vai sen ulkopuolella? Pitkät sukset toimivat paremmin rinteiden ulkopuolella puuterilumessa, jolloin valitaan myös leveämpi suksi. Tarkoituksena on, että sukset kantaa lumella hyvin. Tai haluatko tulla freestyle-mestariksi parkissa tai pai-pissa? Tarvitset twintip-sukset, jolloin laskemi-nen myös takaperin onnistuu hyvin.

 

IMG_1472JPG

Haasta myyjä suksikaupoilla! Teemu Hietamies esittelee Elan Ibexin ominaisuuksia Juho Karhulle Go Expo winterissä.

 

Suksivalmistajat ovat määritelleet malleille omat kohderyhmänsä, joihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi Elanin sivuilta löytyy työkalu suksimallin valintaan (toistaiseksi englanniksi). Työkalu ehdottaa parhaiten juuri sinulle sopivia suksimalleja ja niistä oikeita mittoja.

 

Tiedäthän tämän suksikaupoilla?

Laskettelusuksikaupoille kannattaa valmistautua vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

  1. Millaisessa maastossa lasket?
  2. Millainen on taitotasosi?
  3. Miten tykkäät laskea? Jos siis kokemusta on jo niin paljon, että tiedät.
  4. Millaista vauhtia kaipaat?
  5. Pituus
  6. Sukupuoli saattaa vaikuttaa voimankäyttöön ja naisille on usein omat mallinsa. Lapset
    huomioidaan myös erikseen.

Suksimyyjiltä kannattaa kysyä neuvoja suksen valinnassa. Ammattitaitoinen myyjä osaa suositella oikeaa mallia ja auttaa selvittämään eri suksien ominaisuuksien erot. Haasta siis myyjä! Ennen sijoittamista uusiin suksiin parastahan on, jos suksea pääsee testaamaan. Lue juttumme Elanin testikiertueesta ja tarkista sopiva testipaikka ja aika.

 

Katso Elan jälleenmyyjät täältä.

 

Lue myös:

Elan Ripstick – All mountain laskettelusukset rinteeseen ja vapaalaskuun

Elan uutuus: Wingman

Element – täydelliset sukset aloittelijasta harrastajalle

Kategoriat: Laskettelu
Avainsanat: laskettelu laskettelusukset valintaopas