fbpx
Miten valitset oikean linssin rinteeseen?

Miten valitset oikean linssin rinteeseen?

06/01/2020

Laskettelulasit suojaavat silmiä viimalta, lumelta ja UV-säteilyltä. Oikein valittu linssi ei ainoastaan suojaa silmiä, vaan se parantaa näkemistä rinteessä.

 

Linssien värit ja ominaisuudet eroavat toisistaan. Aurinkoisella säällä tarvitaan häikäisyä estävä linssi, ja pilvisellä tai huonolla säällä tarvitaan lisää kontrastia ilman, että linssi tummentaa ympäristöä. Kontrastin tarkoituksena on korostaa rinteen muotoja, jolloin hahmotat lumen ominaisuudet, mahdolliset kuopat ja töyssyt paremmin. Koostimme vinkit oikean linssin valintaan.

 

Linssimateriaali

Laadukkaita linssimateriaaleja ovat polykarbonaatti ja trivex. Polykarbonaatti on yleisesti urheilunäkemisessä käytetty linssimateriaali, sillä se on kevyt, iskunkestävä sekä pirstoutumaton ja näin myös turvallinen materiaali. Laadukas polykarbonaatti-linssi on optisesti tarkka, jolloin linssi ei vääristä tai häiritse näkemistä. Trivex on polykarbonaatin tavoin iskunkestävä muovimateriaali, mutta se on ominaisuuksiltaan hieman kevyempi, optiikaltaan tarkempi ja se kestää lämpövaihteluja hyvin. Tiivistettynä vertailuna voisi sanoa, että polykarbonaatti toimii laskettelulaseissa erinomaisesti, trivex on puolestaan huippuluokkaa! Trivexin merkitys korostuu varsinkin tummuvissa linsseissä, sillä polykarbonaattilinssi reagoi kovaan pakkaseen herkästi tummumalla liikaa.

 

Linssin pohjavärin merkitys

Keltainen (lemon) linssi sopii hämärään sekä myräkkään. Keltainen nostaa maaston muodot tehokkaasti esille. Se ei sellaisenaan kuitenkaan estä auringon häikäisyä, joten linssi ei sovellu aurinkoiseen säähän, ainakaan ilman peilipintaa.

Vaaleanpunainen linssi antaa kontrastia lumella ja maksimoi värien kirkkauden. Bollén Vermillon linssi on erityisen suosittu Suomessa, sillä linssi on vaalea ja sopii hyvin maamme vähävaloisiin olosuhteisiin, mutta puolipeilipinnalla varustettuna toimii myös aurinkoisena päivänä.

Oranssi tai ruskea linssi antaa myös kontrastia lumella, mutta päästää läpi vähemmän näkyvää valoa, ja soveltuu näin usein parhaiten aurinkoiseen säähän.

Kirkas linssi suojaa silmiä, mutta ei sinällään tarjoa mitään lisäominaisuuksia rinteeseen. Kirkasta linssiä käytetään usein hämärässä, missä toimii hyvin myös keltainen linssi. Linsseissä on usein ilmoitettu valonläpäisevyys prosenteissa, tummuuskategoria tai sääolosuhteiden suositus. Näitä tietoja kannattaa tutkia linssiä valittaessa.

Harmaa linssi toistaa värit neutraalisti ja ehkäisee hyvin auringon häikäisyltä, mutta ei korosta rinteen muotoja.

 

bolle lemon ja vermillon linssijpg

Näkymät keltaisen ja punaisen linssin läpi.

 

Peilipinta

Peilipinta estää häikäisyä ja on hyvä ominaisuus aurinkoisella säällä. Peilipinta on myös tyyliseikka, ja peilejä löytyy monia erilaisia, jokaiseen tyyliin omansa. Peili saattaa hieman myös muuttaa linssin pohjaväriä, mutta peilin sävy ei sellaisenaan kerro pohjavärin ominaisuuksista mitään. Kurkkaa siis aina linssin läpi valintaa tehdessä!

21836nevadamattebluereddiagonalsunrisejpg

Sunrise-linssi näyttää oranssilta. Siinä on kuitenkin oranssinpunainen peilipinta, jonka pohjaväri on ruskea. Malli: Bollé Nevada.

 

Muut linssiominaisuudet

Kun haluaa taata parhaan mahdollisen näkyvyyden säästä riippumatta, on UV-valossa tummuva linssi oikea valinta. Linssi reagoi UV-valon määrään ja tummuu tai vaalenee sään mukaan. Ominaisuus helpottaa pitkänä päivänä rinteessä. Sää saa vaihtua aurinkoisesta pilviseen, eikä tarvitse pysähtyä säätämään vaihtolinssien kanssa. Kerromme Bollén säähän mukautuvasta Phantom-linssistä täällä.

Huurtumisen esto on linssille tärkeä ominaisuus. Vaikka linssi olisi muilta ominaisuuksiltaan miten erinomainen tahansa, sillä ei näe jos se huurtuu. Niinpä linssin huurtumista pyritään estämään erilaisilla teknologioilla ja pinnoitteilla. Esimerkiksi kaikissa Bollén laskettelulaseissa on tuplalinssi. Kun ulkopuolella on kylmä, mutta sisäpuolella kasvot hohkavat lämpöä, huurtuu linssi normaalisti helposti, mutta tuplalinssissä kahden linssin väliin jää ilmapatsas, joka estää huurtumista. Bollén linssien sisäpinnalla on myös anti-fog pinnoite, joka hajottaa kosteusmolekyylit ehkäisten näin osaltaan huurtumista.

Varsinkin kovalla pakkassäällä olemme usein verhoutuneet kasvot ja suun peittävään huiviin, jolloin hengittämämme kosteus nousee helposti linssiin. Optiikka- ja urheiluliikkeissä myydään linssin huurtumista estäviä suihkeita, joista voi olla tällaisissa tilanteissa apua. Muista, että jos linssi hieman huurtuukin pysähtyessäsi paikoillesi, aukeaa se usein lähtiessäsi liikkeelle, kun ilmavirta ohjautuu linssiin. Tutustu Bollén linssivalikoimaan täällä.

 

Laskettelulasien linssin valinta

1. Mieti, millaisessa säässä yleensä lasket tai millaiseen säähän olet hankkimassa laskettelulaseja.

2. Valitse parhaat vaihtoehdot omaan käyttötarkoitukseesi ja tarkastele näkymää linssin läpi. Mahdollisuuksien mukaan kokeile linssiä myös ulkona.

3. Löydettyäsi vaihtoehdot, valitse vasta nyt tyylisi mukaan tai päheimmät!

 

Katso Bollé jälleenmyyjät täältä.

 

Lue myös:

Kaipaavatko laskettelulasisi päivittämistä?

Miten valita laskettelukypärä?

Bollé Phantom – tarvitset enää vain yhdet laskettelulasit

 

Kategoriat: Laskettelu, Optiikka
Avainsanat: laskettelu laskettelulasit valintaopas